
- Sól Kłodawska 500 g Food Force
- Keto Peanut Cake Food Force 45g
- Sól Himalajska mielona 500 g Food Force
- Ashwagandha PRO 60 vege capsules Food Force
- Mąka migdałowa Food Force 250 g
- Skarpetki Avokado Socks Food Force
- Erytrytol Food Force - naturalny słodzik 500g
- Łuska Babki Jajowatej Food Force 250 g
- Ketonella Salted Carmel Crunch 500g Food Force
Guma Guar 100 g Food Force
Opis
GUMA GUAR 100 G FOOD FORCE
Guma guar (inaczej guaran albo galactomannan) to naturalny zagęstnik będący substancją naturalną, pozyskiwaną z nasion fasoli guar (Cyamopsis tetragonoloba) popularnej głównie na terenie Indii, Pakistanu oraz USA. Ma postać jasnego, kremowo-szarawego proszku przypominającego mąkę, jest pylista i jedwabiście gładka gdy rozciera się ją między palcami. Guma guar nie zmienia smaku ani zapachu potraw i w mniejszym stopniu niż guma ksantanowa zmniejsza intensywność ich odczuwania smaku. Ogromną zaletą gumy guar jest możliwość zagęszczania substancji bez potrzeby podgrzewania, dzięki czemu może być stosowana w produkcji jogurtów, kefirów oraz serów. Zastosowanie ma również w produkcji niskotłuszczowych sosów (ketchupu, majonezu oraz musztardy) – wystarczy go zaledwie 1g na 100g zagęszczanego produktu.
- bardzo dobrze rozdrabnia się w bazie tłuszczowej – jeśli w przepisie występują jakiekolwiek tłuszcze, czy to w formie oleju, masła, śmietany czy choćby żółtka, zmieszaj je wszystkie, dodaj do nich gumę guar ucierając na gładką emulsję, i dopiero ten roztwór zmieszaj z pozostałymi składnikami. W ten sposób unikniesz grudek, a zagęstnik będzie równomiernie rozprowadzony po całej masie dając równą strukturę gotowego produktu.
- produkt nie sprawdza się dodawana bezpośrednio do gorącego roztworu – jeśli chcesz zagęscić guarem przepis podawany na ciepło, zacznij od rozrobienia gumy guar w chłodnym płynie, potem zmieszaj go z resztą składników i dopiero po wymieszaniu podgrzej.
- Stosowana jako zagęstnik
- Jest jedną z kilku substancji żelujących na rynku
- Produkt bezglutenowy
- Zastosowanie gumy guar w przemyśle spożywczym- wykorzystywana jest w produkcji zup w proszku, majonezów i sosów sałatkowych, mrożonych owoców, napojów, soków warzywnych oraz żywności niskokalorycznej. Guma guar jako środek zagęszczający i wiążący wodę, używana jest w wyrobach garmażeryjnych, konserwach i serach topionych.
Wartość odżywcza | W 100 g produktu | *%RWS |
Wartość energetyczna /energia/ |
1479 kJ/ 348 kcal | 18% |
Tłuszcz |
0 g | 0% |
-w tym kwasy tłuszczowe nasycone ( kwasy nasycone) |
0 g | 0% |
Węglowodany | 82,3 g | 32% |
- w tym cukry | 0 g | 0% |
Błonnik | 0 g | - |
Białko | 4,7 g | 9 % |
Sól | 0,08 g | 1% |
Skład: guma guar E412
Kraj pochodzenia: Indie
Produkt może zawierać: gluten, orzeszki arachidowe, inne orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne
*Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu
Opinie o produkcie (0)

Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać wartościowe porady dietetyczne oraz informacje o nowościach i promocjach. W każdej chwili możesz się wypisać. Za zapis otrzymasz bon rabatowy na pierwsze zakupy w wysokości 12%.

