Guma Guar 100 g Food Force

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 8,80 zł 8.80
ilość szt.
Zyskujesz 0 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Ocena: 4.33333
Producent: Food Force
Kod produktu: F3B9-3680F
Pin It

Opis

GUMA GUAR 100 G FOOD FORCE

Guma guar (inaczej guaran albo galactomannan) to naturalny zagęstnik będący substancją naturalną, pozyskiwaną z nasion fasoli guar (Cyamopsis tetragonoloba) popularnej głównie na terenie Indii, Pakistanu oraz USA. Ma postać jasnego, kremowo-szarawego proszku przypominającego mąkę, jest pylista i jedwabiście gładka gdy rozciera się ją między palcami. Guma guar nie zmienia smaku ani zapachu potraw i w mniejszym stopniu niż guma ksantanowa zmniejsza intensywność ich odczuwania smaku. Ogromną zaletą gumy guar jest możliwość zagęszczania substancji bez potrzeby podgrzewania, dzięki czemu może być stosowana w produkcji jogurtów, kefirów oraz serów. Zastosowanie ma również w produkcji niskotłuszczowych sosów (ketchupu, majonezu oraz musztardy) – wystarczy go zaledwie 1g na 100g zagęszczanego produktu.

  • bardzo dobrze rozdrabnia się w bazie tłuszczowej – jeśli w przepisie występują jakiekolwiek tłuszcze, czy to w formie oleju, masła, śmietany czy choćby żółtka, zmieszaj je wszystkie, dodaj do nich gumę guar ucierając na gładką emulsję, i dopiero ten roztwór zmieszaj z pozostałymi składnikami. W ten sposób unikniesz grudek, a zagęstnik będzie równomiernie rozprowadzony po całej masie dając równą strukturę gotowego produktu.
  • produkt nie sprawdza się dodawana bezpośrednio do gorącego roztworu – jeśli chcesz zagęscić guarem przepis podawany na ciepło, zacznij od rozrobienia gumy guar w chłodnym płynie, potem zmieszaj go z resztą składników i dopiero po wymieszaniu podgrzej.
  • Stosowana jako zagęstnik
  • Jest jedną z kilku substancji żelujących na rynku
  • Produkt bezglutenowy
  • Zastosowanie gumy guar w przemyśle spożywczym- wykorzystywana jest w produkcji zup w proszku, majonezów i sosów sałatkowych, mrożonych owoców, napojów, soków warzywnych oraz żywności niskokalorycznej. Guma guar jako środek zagęszczający i wiążący wodę, używana jest w wyrobach garmażeryjnych, konserwach i serach topionych.

 

Wartość odżywcza W 100 g produktu *%RWS

Wartość energetyczna

/energia/

1479 kJ/ 348 kcal 18%

Tłuszcz

0 g 0%

-w tym kwasy tłuszczowe nasycone ( kwasy nasycone)

0 g 0%
Węglowodany 82,3 g 32%
- w tym cukry 0 g 0%
Błonnik 0 g -
Białko  4,7 g 9 %
Sól 0,08 g 1%

Skład: guma guar E412

Kraj pochodzenia: Indie

Produkt może zawierać: gluten, orzeszki arachidowe, inne orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne

*Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu

 

 

Opinie o produkcie (0)

Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać wartościowe porady dietetyczne oraz informacje o nowościach i promocjach. W każdej chwili możesz się wypisać. Za zapis otrzymasz bon rabatowy na pierwsze zakupy w wysokości 12%.
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa (Kurier InPost - za pobraniem) już od 160,00 zł.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl