
W diecie keto większość owoców jest zakazanych. Ale ! Na szczęście przychodzą owoce jagodowe, które nie dość, że mają mało węglowodanów, to mają dużo wartości odżywczych !
Owoce jagodowe, czyli jakie? Na początku czerwca truskawki, później mamy sezon na maliny i jagody, następnie jeżyny i borówki.
- Właściwości przeciwutleniające= działanie przeciwzapalne – wymiatają wolne rodniki, które mogą uszkadzać struktury komórek i wywoływać tzw. stres oksydacyjny. Jagody, borówki, maliny oraz jeżyny to owoce, które charakteryzują się najwyższą aktywnością przeciwutleniającą.
- Wpływają na odporność- Jagody mają duże ilości związków bioaktywnych, które korzystnie wpływają na naszą odporność, zwiększając ją. Charakteryzują się również dużą zawartością witaminy C. Owoce jagodowe mają zastosowanie w leczeniu grypy, ale także jej zapobieganiu.
- Niski indeks glikemiczny- owoce te mają niski indeks glikemiczny więc, oprócz diety keto świetnie sprawdzą się u osób z cukrzycą lub insulinooprnością. Ale to nie wszystko! Owoce te oprócz niskiego indeksu wspomagają regulację glikemii, co może poprawić znacznie wrażliwość tkanek na działanie insuliny.
- Wysoka zawartość błonnika, niska zawartość węglowodanów- właśnie dlatego są tak świetnym pomysłem na diecie KETO! Dieta keto uboga jest w błonnik, więc owoce te świetnie się sprawdzą.
Jeżyny: 10,2 g węglowodanów (5,3 g z nich to błonnik), Truskawki: 7,7 g węglowodanów (2 g z nich to błonnik), Maliny: 11,9 g węglowodanów (6,5 g z nich to błonnik), Borówki: 14,5 g węglowodanów (2,4 g z nich to błonnik). Wartości podaliśmy na 100 g produktu.
- Działanie przeciwmiażdżycowe- Owoce jagodowe poprawiają funkcję śródbłonka naczyń krwionośnych, zapobiegając odkładaniu się blaszki miażdżycowej. Owoce te mają takie samo działanie surowe jak i przetworzone.
- Zapobiegają nowotworom- owoce te mają silne działanie przeciwutleniające, co pomaga naprawę uszkodzonych komórek. W badaniach wykazano, że szczególnie zapobiegają rozwojowi raka przełyku, piersi, jelita grubego i jamy ustnej.
- Dużo wartości odżywczych- Jedna porcja (150g) truskawek czy jagód w 150% pokrywa zapotrzebowanie na witaminę C, natomiast 100 g jeżyn pokrywa w 35% zapotrzebowanie na witaminę C, a w 32% na mangan.
- Wspomagają walkę z otyłością i jej konsekwencje – są bardzo niskokaloryczne, więc świetnie sprawdzają się w diecie u osób z otyłością, ponadto pomagają obniżać poziom cholesterolu LDL tzn. „złego cholesterolu”.
I najważniejsze, są niezwykle pyszne !! Które są wasze ulubione ??