Blog kategorie

KETO BLOG - WSZYSTKO O DIECIE KETOGENICZNEJ

Przepis na keto serniczki

0
Przepis na keto serniczki

Idealny przepis dla keto łasuchów. Niskokaloryczne keto serniczki  z ketonellą. 

 

Składniki:

- 2 jajka 

- 100 g twarogu tłustego

- 120 g mascarpone 

- 40-50 g erytrytolu 

- 1 kostka gorzkiej czekolady 

- 20 g Ketonelli 

- 15 g mąki migdałowej 

czytaj całość »

Top 5 owoców na keto

0
top 5 owoców na keto

W diecie keto większość owoców jest zakazanych. Ale ! Na szczęście przychodzą owoce jagodowe, które nie dość, że mają mało węglowodanów, to mają dużo wartości odżywczych !

 

Owoce jagodowe, czyli jakie? Na początku czerwca truskawki, później mamy sezon na maliny i jagody, następnie jeżyny i borówki.

czytaj całość »

Najlepsze słodziki na diecie ketogenicznej

0
Który słodzik wybrać?

W diecie keto ograniczamy węglowodany, a co za tym idzie, rezygnujemy całkowicie z białego cukru.

Jak zatem słodzik najczęściej wybieracie ? My przedstawimy wam trzy różne słodziki.

 

  1. Stewia- są to liście rośliny należących do rodziny astrowatych, jest to w 100% naturalny słodzik. Glikozydy stewiowe są 300 razy słodsze od białego cukru. Stewia, choć nie ma kalorii, nie każdemu pasuje. Dlaczego? Ma specyficzny lekko miętowy posmak. Stewia polecana jest zarówno w diecie keto jak i dla cukrzyków, ponieważ nie ma wpływu na stężenie glukozy w krwi. Nie wpływa również na ciśnienie krwi, więc jest bezpieczna dla osób z chorobami krążenia i układu sercowo- naczyniowego

.....

czytaj całość »

Dieta ketogeniczna (keto) zalety

0
Dieta ketogeniczna (keto) zalety

Coraz więcej osób interesuje się dietą keto, a w efekcie przechodzi na tą dietę. Zastanawiasz się, dlaczego tak jest? Spróbujemy przybliżyć Tobie kilka ważnych zalet diety keto.

Założeniem diety ketogenicznej jest zwiększenie spożycia tłuszczów kosztem węglowodanów. Jest to dieta niskowęglowodanowa i bardzo wysokotłuszczowa. Jej założenia są takie, ponieważ celem tej diety jest zwiększenie wydzielania ciał ketonowych i wejście w stan ketozy. Po co? Po to, aby uzyskiwać energię z wolnych kwasów tłuszczowych, a nie z glukozy.

czytaj całość »

Przepis na pyszny Keto mazurek

0
Keto mazurek

Święta tuż tuż, a my mamy dla Was idealny przepis na KETO MAZUREK.

Dla słodkolubnych radzimy dodać tylko wiecej erytrytolu. 

Składniki:
Spód
-25 g oleju kokosowego
-65 g erytrytolu
-4 jajka
-120 g mąki kokosowej
-50 g łuski babki jajowatej

Góra:
-70 g dżemu porzeczkowego
-250 g mascarpone
-30 g masła orzechowego
-30 g erytrytolu

Dekoracja:
-10 g orzechów
-kostka gorzkiej czekolady
-10 g płatków migdałowych

czytaj całość »

Co to jest NEAT, czyli spontaniczna aktywność fizyczna ?

0
Co to jest NEAT, czyli spontaniczna aktywność fizyczna ?

Czy żeby schudnąć muszę trenować? To pytanie często rodzi się u osób, które zaczynają swoją przygodę z nową dietą. Odpowiedź brzmi nie! 

Dzisiaj wyjaśnimy Wam pojęcie słowa NEAT- czyli spontanicznej aktywności fizycznej. 

Do NEAT zaliczamy taki ruch jak: chodzenie, stanie, wykonywanie porządków domowych, odśnieżanie samochodu czy mycie okien. Jest to aktywność często nie zaplanowana przez nas, wychodzi ona w życiu codziennym sama z siebie z konieczności. Wiadomo, że osoby jeżdżące do pracy tramwajem mają więcej ruchu niż osoby, które dojeżdżają samochodem. Spowodowane jest to właśnie NEAT. Należy też zaznaczyć, że osoby które trenują często mają znacznie niższy NEAT, niż osoby nietrenujące. 

czytaj całość »

Co jeść na diecie ketogenicznej (keto) ?

0
Co jeść na diecie ketogenicznej (keto) ?

Dieta ketogeniczna polega na maksymalnym ograniczeniu węglowodanów z diety, tak, aby organizm czerpał energię z tłuszczów. Dzięki takim działaniom w naszym organizmie zaczyna zwiększać się wydalanie ciał ketonowych.

Ketoza jest to stan, w którym wzrasta stężenie ketonów we krwi. W ketozie źródło energii pochodzi z ciał ketonowych, a więc z utleniania wolnych kwasów tłuszczowych. W tradycyjnej diecie dochodzi natomiast do glikolizy, czyli pozyskiwania energii z glukozy.  

Stan ketozy możemy osiągnąć, ograniczając spożycie węglowodanów w diecie. Tym sposobem doprowadzamy do wyczerpania zapasu glikogenu i zmniejszenia poziomu cukru we krwi. Skutkiem ketozy jest większe uwalnianie tłuszczów, dzięki czemu organizm traktuje je jako główne źródło energii. 

W takim razie co jeść na diecie keto? Przede wszystkim skupić się trzeba na rozkładzie makroskładników. W diecie keto zaleca się, aby 5-10% energii stanowiły węglowodany, 20-25% białka i aż 70-80% tłuszcze. Żeby osiągnąć taki efekt, należy ograniczyć spożycie węglowodanów, a zwiększyć spożycie tłuszczów.

 

czytaj całość »

Przepis na czekoladowe keto donuty

0
Przepis na czekoladowe donuty

Poznajcie inspirację na tłuste wypieki: bez cukru, bez glutenu. Mamy dla Was przepis na przepyszne ketodonuty.

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki na ciasto dokładnie miksujemy i wypełniamy nimi dołki foremki silikonowej do donutów.
  2. Pieczemy 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Nie pieczemy zbyt długo, żeby nie były suche!
  3. Ostudzone donuty wyjmujemy z foremki i zanurzamy w polewie (u mnie rozpuszczona czekolada czarna i biała bez cukru).
  4. Posypujemy dodatkami: orzeszki laskowe, płatki migdałów, rozkruszone ciasteczko czekoladowe.
  5. Odstawiamy do lodówki do zatężenia polewy.
czytaj całość »

Jedyna w Polsce naukowa książka o diecie ketogennej dla dorosłych

0
Jedyna w Polsce naukowa książka o diecie ketogennej dla dorosłych

Dieta ketogenna ― cóż to takiego? Termin od pewnego czasu robi karierę w mediach, zapewne więc wszyscy zdążyli się z nim zetknąć. Nie wszyscy jednak wiedzą, na czym polega specyfika ketogennego stylu życia. Tym bardziej że wokół tematu narosło już wiele mitów i półprawd. To niedobrze, bo właściwie dobrana dieta ketogenna pozwala nie tylko w szybkim tempie pozbyć się nadmiaru kilogramów, ale też poprawia parametry krwi, wspiera w walce z powszechnym w XXI wieku zespołem metabolicznym i pomaga regulować pracę układu nerwowego, co szeroko wpływa na stan umysłu, a w konsekwencji funkcjonowanie całego organizmu.

Wróćmy jednak do postawionego na wstępie pytania. Mocno rzecz upraszczając, ketodieta jest to sposób odżywiania oparty na niskiej zawartości węglowodanów w posiłkach. Ale to tylko część prawdy. W książce, którą trzymasz w rękach, autorka wymienia aż dziesięć rodzajów znanych diet niskowęglowodanowych, co i tak nie wyczerpuje listy. Przeczytaj, a dowiesz się nie tylko, na czym polega specyfika poszczególnych odmian diety ketogennej, ale także:

  • na które procesy zachodzące w organizmie wpływa dieta ketogenna
  • jakie są wskazania, aby rozpocząć jej stosowanie
  • jak dopasować dietę do swoich potrzeb i możliwości
  • jak uniknąć błędów w jej stosowaniu
  • jak komponować posiłki
  • jakie są medyczne przesłanki ketodiety

Znajdziesz tu również wiele innych cennych informacji, bazujących na najnowszych badaniach klinicznych, a także doświadczeniu autorki, które zdobywała przez lata praktykowania diety ketogennej i pracy z ludźmi.

czytaj całość »

Jak używać mąkę kokosową?

0
Jak używać mąkę kokosową?

Mąka kokosowa coraz częściej pojawia się wśród składników codziennych posiłków. Jednocześnie poprawia się jej dostępność – kiedyś mogliśmy ją dostać tylko w wybranych miejscach na półkach ze zdrową żywnością, teraz łatwo ją znaleźć w wielu sklepach. Mąka kokosowa może z powodzeniem zastąpić mąkę tradycyjną oraz posłużyć  do bezglutenowych, bogatych w błonnik i niskowęglowodanowych wypieków. Mogą jej używać osoby na diecie paleo, z nadwrażliwością na gluten (również z celiakią), cierpiących na syndrom leaky gut, z alergią na orzechy, diabetyków i wegan.

Zalety mąki kokosowej

Mąka kokosowa jest bogata w błonnik: zawiera aż 5 g błonnika w łyżce – to 6 razy więcej niż mąka pszenna (0,2g błonnika w łyżce). Kolejną zaletą jest niski indeks glikemiczny i niska zawartość węglowodanów, dzięki czemu mąka kokosowa może być doskonałym składnikiem posiłków dla diabetyków, którzy muszą kontrolować poziom cukru i spożycie węglowodanów.

Mąka kokosowa jest również bogata w białko: na 100 g mąki jest ok. 20-40 g białka, w porównaniu do mąk zbożowych, które zawierają ok 10% białka. Mąka kokosowa w ok 9% składa się ze zdrowych tłuszczy, w większości MCT, czyli trójglicerydy średniołańcuchowe (medium-chain triglycerides). MCT są źródłem wolno uwalnianej energii, mają działanie zwiększające metabolizm, przeciwgrzybicze i przeciwwirusowe, przy czym są łatwostrawne.

czytaj całość »

Olej MCT kokosowy. Nowy produkt od foodforce.pl

1

 

 

 

Czym są tłuszcze MCT?

Skrót MCT oznacza średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe. Tłuszcze MCT wyróżniają się unikalnym procesem ich trawienia i wchłaniania. Są wchłaniane bezpośrednio z komórek nabłonka jelitowego, a następnie transportowane żyłą wrotną prosto do wątroby. Trawienie tłuszczów MCT nie wymaga obecności lipazy i żółci, dlatego cały proces przebiega szybciej.

 

 

czytaj całość »

Ketoza antidotum na MIGRENY?

0
Ketoza antidotum na MIGRENY?

Cześć i czołem! Nastał piątek, weekendu początek. Dlatego dzisiaj krótko i na temat, żeby nie tracić czasu.

W ostatnim poście poruszaliśmy temat diety ketogenicznej oraz jej wpływu na osoby chorujące na padaczkę. Badania, które przedstawiliśmy, są bardzo interesujące dlatego, jeśli jeszcze nie widzieliście wpisu, to bardzo serdecznie zachęcam do przeczytania.

Dzisiaj równie ciekawy temat, a mianowicie- migrena.

czytaj całość »

Dieta ketogenna w leczeniu epilepsji

0
Dieta ketogenna leczeniem epilepsji

Dieta ketogenna- to bogata w tłuszcze, niskowęglowodanowa dieta stosowana już od lat dwudziestych ubiegłego stulecia w leczeniu padaczki dziecięcej. Obecnie wiemy, że jest ona stosowana nie tylko u osób z padaczką, ale także u osób zmagających się z nadciśnieniem, migrenami lub innymi dolegliwościami. Natomiast tym zajmiemy się w kolejnych wpisach.

Od lat przeprowadzono liczne niekontrolowane badania kliniczne, w większości retrospektywne, które wykazały skuteczność  diety keto w zmniejszeniu częstotliwości napadów padaczkowych u dzieci cierpiących na padaczkę lekooporną. W 1921 roku została opublikowana praca na temat korzyści płynących z głodówki. Autor- Wilder opisał, że ciała ketonowe (acetooctan, aceton, β-hydroksymaślan) powstają z tłuszczu i białek, kiedy występuje dysproporcja między podażą kwasów tłuszczowych i cukrów. Według niego możliwe jest indukowanie ketogenezy poprzez spożywanie produktów bogatych w tłuszcze i ubogich w węglowodany. To on zaproponował wypróbowanie diety ketogennej na osobach cierpiących na epilepsję.

czytaj całość »
Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać wartościowe porady dietetyczne oraz informacje o nowościach i promocjach. W każdej chwili możesz się wypisać. Za zapis otrzymasz bon rabatowy na pierwsze zakupy w wysokości 12%.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl