Keto batony kokosowe – przepis
Kto jeszcze chce jeść pyszne, zdrowe batony i być w keto?
Wiele osób myśli, że na keto nie można jeść słodyczy. W sumie po części tak jest, ponieważ popularne słodycze mają mnóstwo węglowodanów oraz są naładowane cukrem. A to jest zabójstwo na keto i w sumie nie tylko na keto. Ogólnie cukier w nadmiernych ilościach ma niesamowicie negatywny wpływ na nasz organizm. Więc nawet jeśli nie jesteś na low carb, to powinieneś starać się ograniczyć jego ilość.
Efekt
Jeśli chcesz zobaczyć krótkie wideo, jak prezentują się takie gotowe keto batony kokosowe à la Bounty, to kliknij tutaj.
Składniki:
- 110 g wiórek kokosowych
- 1 gorzka czekolada 80% kakao
- 70 g oleju kokosowego – ważny aby olej kokosowy był nierafinowany (możesz zakupić taki w naszym sklepie tutaj)
- 150 g Ketonelli White Coco Crunch (możesz zakupić ją w naszym sklepie tutaj)
- 80 g erytrytolu (możesz zakupić go w naszym sklepie tutaj)
Keto batony kokosowe – przygotowanie
1. Wsyp do miski wiórki kokosowe, dodaj 60 g oleju kokosowego, Ketonelle oraz erytrytol.
2. Batony zagnieć rękoma do połączenia się wszystkich składników.
3. W mały pojemnik włóż papier do pieczenia, wyłóż masę i wyrównaj łyżka.
4. Włóż do zamrażarki na 10-15 minut.
5. W tym czasie rozpuść czekoladę z 10 g oleju kokosowego.
6. Gotowe batony obtocz w czekoladzie i włóż do lodówki do wystygnięcia
Keto batony kokosowe – makroskładniki
2850 kcal, 250 g tłuszczu, 110 g węglowodanów, 21 g białka
Podsumowanie
Wiem, że pokochacie ten przepis, ponieważ jest pyszny i łatwy do wykonania! A te batony zasmakują nie tylko osobom na keto, ale śmiało możesz poczęstować nimi znajomych oraz rodzinę. Są znacznie zdrowszą alternatywą dla klasycznych słodyczy. Dzięki naturalnym składnikom są również bardzo sycące, dlatego też są świetną opcją dla osób na redukcji oraz dbających o linię.
Więc śmiało, wypróbuj ten przepis.
Wszystkiego dobrego!
Michał Melcer