Darmowa dostawa
Darmowa dostawa (Kurier InPost - za pobraniem) już od 160,00 zł.
Produkty, które mogą Ci się spodobać
Bezpieczne zakupy
  • Różne formy płatności
  • Gwarantowany zwrot pieniędzy (10 dni na zwrot towaru)
  • Szyfrowane dane i transakcje

Keto produkty

Guma guar, podobnie jak błonnik, nie jest trawiona w przewodzie pokarmowym i w całości jest wydalana z naszego organizmu. Pobudza pracę jelit, przez co łagodzi dolegliwości związane z ich chorobami jak zespół jelita wrażliwego, choroba Leśniowskieg-Crohna czy zapalenie jelita grubego.Pozyskuje się z roślin o łacińskiej nazwie Cyamopsis tetragonolobus, zwyczajowo nazywanych guar. Co ciekawe, rośliny te należą do tej samej rodziny bobowatych co groszek, ciecierzyca czy popularny szczególnie w okresie letnim bób.   

Gumę ksantanową używają również osoby na diecie bezglutenowej. W swoich przepisach kulinarnych stosują ją jako zamiennik mąki i skrobi do zagęszczania sosów, dżemów, kremów i past.To naturalny polisacharyd o wysokiej masie cząsteczkowej (>2000 kDa). Ma pochodzenie mikrobiologiczne: jest wtórnym metabolitem powstającym w wyniku fermentacji tlenowej cukrów przeprowadzanej przez bakterie Xanthomonas campestris

Erytrytol jest substancją, która została uznana przez Światową Organizację Zdrowia za całkowicie bezpieczną dla człowieka. To słodzik, który wyróżnia się niską wartością energetyczną, dlatego jest powszechnie wybieraną alternatywą białego cukru. Wyróżnia się słodkim posmakiem, który doskonale imituje tradycyjny cukier. Jego zaletą jest brak wpływu na poziom glukozy we krwi, czego konsekwencją może być rozwój ogólnoustrojowych chorób lub obniżenie samopoczucia. Dodatkowo, erytrol wykazuje prozdrowotne działanie na organizm. Wykazuje właściwości antyoksydacyjne, dzięki czemu możliwe jest skuteczne zwalczanie wolnych rodników, odpowiedzialnych za starzenie się organizmu. Ponadto, zmniejsza ryzyko rozwoju próchnicy, dzięki zatrzymywaniu procesu fermentacji cukrów przez bakterie odpowiadające za powstawanie ubytków nazębnych. 

Łupiny (łuskibabki jajowatej zawierają substancje śluzowe (od 4-25%) które działają osłonowo. Wykazuje właściwości usprawniające perystaltykę jelit ułatwiając proces wypróżniania. Babka jajowata posiada wysoką zawartość błonnika pokarmowego. Łupiny babki jajowatej wiążą wodę, zapełniając nasz żołądek i jelita.
 
 
Mąkę migdałową uzyskuje się poprzez zmielenie blanszowanych, pozbawionych skórki migdałów i przesianie ich przez drobne sito. Spotkać można mąkę odtłuszczoną oraz zwykłą. Zależy od tego jej wartość energetyczna. Istnieje również gruba mąka, która powstaje ze zmielonych migdałów, które nie były poddawane blanszowaniu.
Szczególną wartością mąki migdałowej jest jej bogactwo witaminy E, naturalnego przeciwutleniacza. Im więcej spożywa się tej witaminy, tym niższe ryzyko wystąpienia chorób serca i choroby Alzheimera. Ten rodzaj mąki jest również prawdziwą skarbnicą magnezu. Właściwy poziom magnezu pomaga kontrolować poziom cukru we krwi i obniżyć jego ciśnienie. Osoby dbające o linię ucieszy informacja, że mąka migdałowa to także dobre źródło błonnika. Warto więc włączyć ją do swojej diety, nie tylko paleo.
Mąka migdałowa jest świetnym wyborem do wypieków. Jej słodkawy smak idealnie pasuje do ciast, ciasteczek i naleśników. Trzeba się jednak nastawić na to, że z uwagi na brak glutenu, wypieki nie będą tak wyrośnięte. To gluten sprawia, że ciasto jest bardziej napowietrzone i sprężyste. Ten rodzaj mąki jest także świetny jako forma panierki do ryb, mięs i warzyw.
 
Mąka kokosowa pozyskiwana ze zmielonych płatków kokosowych przez wiele osób jest traktowana podobnie, jak mąka migdałowa. Nie jest jednak tak do końca, a oba te produkty nieco się różnią. Przede wszystkim mąka kokosowa ma więcej węglowodanów i przy tym mniej tłuszczu. Jest więc mniej kaloryczna, ale również bardziej uboga w składniki odżywcze. Łączy je jednak brak glutenu. Mąka kokosowa zawiera dużo błonnika. Mąka kokosowa jest dobrym źródłem żelaza, manganu, miedzi, a także kilka innych minerałów.
 

Oliwa z oliwek zawiera dużą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych, które chronią układ krążenia przed schorzeniami, takimi jak miażdżyca i choroba nadciśnieniowa. Inne wartości odżywcze, które kryje w sobie oliwa z oliwek to witaminy – zwłaszcza witamina Awitamina C oraz witaminy z grupy B. Dzięki nim oliwa ma niesamowicie szerokie spektrum działania – wpływa korzystnie na kondycję skóry, paznokci, układu nerwowego i krwionośnego, a także zapobiega uwalnianiu wolnych rodników, co spowalnia proces starzenia się komórek.

Olej kokosowy jest najbogatszym źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych MCT, czyli średniołańcuchowych trójglicerydów (od ang. Medium Chain Triglycerides). Według niektórych źródeł mogą one stanowić ponad 90% zawartości wszystkich tłuszczy. Niektóre badania wykazują, że to właśnie dzięki nim olej kokosowy posiada wiele cudownych właściwości, a więc:

  1. wspomaganie walki z nadwagą, również z otyłością trzewną;
  2. natychmiast dodaje energii;
  3. reguluje poziom cholesterolu;
  4. działa bakteriobójczo i przeciwwirusowo;
  5. korzystnie wpływa na skórę;
  6. łagodzi objawy, np. choroby Alzheimera.

Sól himalajska wspiera prawidłową pracę jelit, pomaga w usuwaniu złogów pokarmowych i znajdujących się tam toksyn. Zwalcza różnego rodzaju infekcje - przede wszystkim jamy ustnej, gardła i układu oddechowego. Z soli himalajskiej przygotowuje się płukanki do ust lub gardła, które odkażają podrażnione miejsca i łagodzą objawy wirusowego zapalenia. Sól himalajską stosuje się powszechnie w kuchni, ale również w łazience. Można na jej bazie przygotować kąpiele, domowe, złuszczające peelingi, okłady lub stosować jako dodatek do płukanek solankowych. Kąpiele z dodatkiem soli himalajskiej wygładzają skórę, koją, odprężają, pomagają w rekonwalescencji - leczą urazy i stłuczenia. Sól himalajska jest również używana do inhalacji. Można również na jej bazie przygotować domowy izotonik. Wystarczy do ciepłej wody dodać miód, sok z cytryny i szczyptę soli. Taki napój zaleca się pić po treningu, by uzupełnić poziom elektrolitów w organizmie. Domowy izotonik jest również polecany po zatruciu pokarmowym.

Roztwór soli kłodawskiej wykorzystuje się do łagodzenia objawów przeziębienia. Ma on właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Sprawdzi się jako środek do płukania i łagodzenia dolegliwości bólowych gardła, przemywania łojotokowych zmian skórnych i kurzajek. Roztwór ten wykazuje także działanie przeciwobrzękowe. Po dodaniu do niego soku z cytryny staje się domowym remedium na migrenowe bóle głowy. Sól wykorzystuje się również w profilaktyce chorób tarczycy i wspomagająco w leczeniu chorób autoimmunologicznych.

 

 

Promocje
MCT Oil Powder Natural 210g Food Force
MCT Oil Powder Natural 210g Food Force
79,00 zł 69,00 zł
szt.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl