Erytrytol co to?

Erytrytol to naturalny słodzik, który wygląda i smakuje jak cukier. Ale nie ma prawie żadnych kalorii i nie wpływa na poziom cukru we krwi. Erytrytol jest wytwarzany ze skrobi przy użyciu probiotycznego procesu fermentacji. Jest używany jako substytut cukru w produktach takich jak słodycze i wypieki, aby były zdrowe.

Alkohole cukrowe są węglowodanami, ale są niekompletnie wchłaniane w jelicie cienkim i dostarczają mniej kalorii niż cukier. Erytrytol jest idealny dla diety keto, diety low carb i praktycznie każdej innej diety, w której stawiasz na zdrowie i dobrą sylwetkę, ponieważ ma zero węglowodanów netto.

Erytrytol to naturalny słodzik, który wygląda i smakuje jak cukier, ale…

W przeciwieństwie do cukru nie ma prawie żadnych kalorii i nie wpływa na poziom cukru we krwi. Znajduje się on w niektórych owocach, grzybach i sfermentowanej żywności. Może być wytwarzany w dużych ilościach poprzez fermentację glukozy z drożdżami, które są następnie podawane z wodą, aby wytworzyć kryształy erytrytolu.

Erytrytol to naturalny słodzik, który ma około 70% słodkości cukru.

Ma niewielki lub żaden wpływ na poziom glukozy we krwi. Dlatego często jest zalecany dla tych, którzy próbują schudnąć lub mają stan przedcukrzycowy. Erytrytol ma prawie zero kalorii, co czyni go idealnym wyborem dla tych, którzy potrzebują lub chcą zmniejszyć spożycie kalorii. Świetnie pasuje do wszelkiego rodzaju diet w tym między innymi low carb, Atkins i keto.

Erytrytol rzadko jest dostępny w popularnych sklepach, ale możesz go kupić tutaj w wygodnym opakowaniu. Jest on w formie sproszkowanej, dzięki czemu można łatwo wykorzystać ten słodzik w smakołykach do pieczenia lub dodać go do napojów, takich jak kawa, herbata, gorąca czekolada itp.

Nie podnosi poziomu cukru we krwi.

Erytrytol to alkohol cukrowy i ma prawie zero kalorii. Wytwarza się go z glukozy, wody i drożdży. Alkohole cukrowe to węglowodany, które zostały uwodornione, aby uzyskać produkt o mniejszej ilości kalorii niż cukier.

Alkohole cukrowe, takie jak ksylitol, maltitol i sorbitol są używane jako substancje słodzące w niektórych produktach spożywczych, ponieważ nie podnoszą poziomu cukru we krwi. To dobra opcja nie tylko dla diabetyków lub hipoglikemików, ale praktycznie każdego człowieka. Erytrytol jest również znany z tego, że pomaga zmniejszyć ubytki w zębach poprzez zapobieganie tworzeniu się bakterii Streptococcus mutans na zębach, które powodują ubytki i gromadzenie się płytki nazębnej.

Produkuje się go ze skrobi przy użyciu probiotycznego procesu fermentacji.

Erytrytol wytwarza się z cukru. Jest to naturalny słodzik i powstaje w wyniku fermentacji glukozy z kukurydzy, pszenicy lub trzciny cukrowej. Jest podobny do ksylitolu. Jednak w przeciwieństwie do ksylitolu i innych sztucznych słodzików, erytrytol ma niski indeks glikemiczny (IG). Oznacza to, że nie podnosi poziomu cukru we krwi, jak to może zrobić cukier stołowy.

Erytrytol nie powoduje ubytków w zębach. W przeciwieństwie do innych słodzików, takich jak sacharoza lub fruktoza, ponieważ nie rozkłada się na kwasy, które prowadzą do próchnicy zębów. Badania wykazały, że niektóre rodzaje bakterii w płytce nazębnej żywią się erytrytolem. I nie rozkładają się na szkodliwe metabolity kwasów, jak w przypadku innych cukrów, takich jak sacharoza lub laktoza!

Więcej o porównaniu słodzików możesz przeczytać w tym artykule. Mówię w nim między innymi o tym, który jest najlepszy. Kylitol czy erytrytol a może jeszcze coś innego?

Alkohole cukrowe są węglowodanami, ale nie są wchłaniane w jelicie cienkim i dostarczają mniej kalorii niż cukier.

Alkohole cukrowe są rodzajem węglowodanów o niższej zawartości kalorii niż klasyczny biały cukier. To węglowodany, ale są one niekompletnie wchłaniane w jelicie cienkim.

Erytrytol jest idealny do diety keto, low carb i praktycznie każdej innej, gdzie stawiamy na zdrowie oraz dobrą sylwetkę, ponieważ…

Erytrytol jest idealny do keto, low-carb i praktycznie każdej innej diety, w której stawiasz na zdrowie i dobrą sylwetkę, ponieważ ma zero węglowodanów netto. Oprócz wszechstronności w różnych przepisach i niskiej liczby kalorii, erytrytol ma jeszcze jedną ważną przewagę nad cukrem: nie powoduje próchnicy zębów! To czyni go doskonałym wyborem dla tych, którzy chcą cieszyć się słodyczami bez obaw o ubytki lub nieświeży oddech później.

Ile jest węglowodanów w erytrytolu?

Erytrytol nie jest węglowodanem. To alkohol cukrowy, co oznacza, że ma niektóre z tych samych cech co cukier. Ale w przeciwieństwie do cukru i innych podobnych słodzików, erytrytol nie ma żadnych węglowodanów netto.

Z tego powodu erytrytol stał się popularny wśród osób, które stosują diety low-carb, takie jak Atkins lub Keto, ponieważ może być stosowany zamiast cukru stołowego i innych wysokoglikemicznych substancji słodzących, które są powszechne w większości żywności dzisiaj (nawet jeśli te pokarmy są sprzedawane jako „low carb”).

Ile kalorii w erytrytolu?

Nie ma prawie żadnych kalorii i nie wpływa na poziom cukru we krwi, jak to robią inne cukry.

Czy erytrytol jest bezpieczny

Być może zastanawiasz się, czy ten słodzik jest bezpieczny. Odpowiedź brzmi: tak, jest bezpieczny. Erytrytol jest substancją występującą naturalnie w wielu produktach spożywczych. W tym w owocach i produktach fermentowanych, takich jak wino i ser. Produkuje się go z glukozy poprzez fermentację przy użyciu pewnych szczepów drożdży (Saccharomyces cerevisiae).

Badania na zwierzętach wykazały, że erytrytol nie powoduje żadnych negatywnych skutków ubocznych u ludzi. Może on jedynie powodować efekt przeczyszczający, gdy zjesz go naprawdę dużo.

Erytrytol ma wiele korzyści, które czynią go dobrym zamiennikiem cukru.

Jest to naturalny słodzik i w przeciwieństwie do innych substytutów cukru, erytrytol nie ma gorzkiego posmaku, którego wiele osób nie lubi w przypadku słodzików takich jak stewia czy ksylitol. Jest również przeciwutleniaczem, więc może pomóc w zapobieganiu uszkodzeniom komórek spowodowanym przez wolne rodniki w organizmie.

Erytrotl co to – podsumowanie

Erytrytol to naturalny słodzik, który wygląda i smakuje jak cukier ale nie ma prawie żadnych kalorii. Nie wpływa on na poziom cukru we krwi. Wytwarza się go ze skrobi przy użyciu probiotycznego procesu fermentacji. Alkohole cukrowe są węglowodanami, ale są niekompletnie wchłaniane w jelicie cienkim. Erytrytol jest idealny dla diety keto, diety low carb i praktycznie każdej innej diety, w której stawiasz na zdrowie i dobrą sylwetkę, ponieważ ma zero węglowodanów netto.

Erytrytol w formie sproszkowanej, w wygodnym opakowaniu oraz produkowany w Polsce możesz kupić tutaj.

Na dziś to już wszystko, a jeśli masz jakieś pytania, to nie wahaj się do nas napisać. Ja lub ktoś z naszego zespołu z chęcią Ci pomożemy. Możesz napisać tu w komentarzu, na nasz adres e-mail lub na Instagramie @FoodForce.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *